Niezależnie, czy jesteś właścicielem, czy managerem już otwartego punktu, czy właśnie planujesz wielkie otwarcie, z pewnością poszukujesz rozwiązań, które usprawnią funkcjonowanie zaplecza gastronomicznego i pozwolą zaoszczędzić Ci czas i pieniądze!
Największe zyski w gastronomii przynosi sprzedaż napojów – zarówno bezalkoholowych jak i alkoholowych. Zastanawiałeś się jakie dostępne na rynku rozwiązania możesz wykorzystać w swoim lokalu?
Całkiem możliwe, że już korzystasz z urządzeń do dystrybucji napojów, żeby serwować schłodzone, orzeźwiające drinki oraz kupować napoje taniej. To doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu serwujesz smaczne napoje i sprawisz, że goście chętnie wracają do Twojego lokalu. A jeśli jeszcze nie masz takiego urządzenia, poniżej jako producent napojów opisujemy jakie są dostępne możliwości.
Istnieją różne rodzaje urządzeń, które służą do serwowania wody i napoi gazowanych w gastronomii. Ogólnie dzielą się na dwa systemy – premix i postmix. Warto wiedzieć jakie są główne różnice między nimi, aby wybrać odpowiedni system do swojego lokalu. Urządzenia te działają na innych zasadach, więc mogą być wykorzystywane w różnych miejscach.
Właśnie dlatego chcemy dzisiaj skupić się na dostępnych rozwiązaniach i wyjaśnić Ci czym różnią się premix od postmix oraz jakie zalety płyną z ich wykorzystania.
W systemie premix bazujesz na gotowym napoju, który jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Jest on pakowany w duże 10L i większe opakowania. Do nalania pojedynczej porcji wykorzystuje się tu specjalny dystrybutor, za pomocą którego napój jest chłodzony na świeżo gazowany. Umożliwia to szybkie oraz wygodne podanie napoju klientowi.
Urządzenia premix są wykorzystywane wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości podłączenia do źródła bieżącej wody. Często na wszelkich imprezach plenerowych, w małych sklepach i lokalach. System ten pozwala na szybkie nalanie schłodzonego napoju, bez konieczności przynoszenia produktów w gotowych opakowaniach z magazynu.
Aby urządzenie prawidłowo chłodziło napój, posiada pojemnik na lód, często także zimną płytę zamontowaną bezpośrednio nad nim, po której podróżuje napój zanim zostanie nalany do kubka. Proces rozpoczyna się od uruchomienia dostępu CO2 do napoju i jego nagazowania, po czym napój płynie przez rurkę i zostaje odpowiednio schłodzony.
System premix to prosty sposób na serwowanie gotowego napoju, który jest chłodzony i nagazowywany w urządzeniu.
Ze względu na to, iż w systemie premix korzystamy już z gotowego napoju, napoje zakupione w ten sposób są jednak droższe niż w systemie postmix. W premix nie mamy także możliwości serwowania w ten sposób wody gazowanej i niegazowanej, które są najwyżej marżowymi produktami.
W systemie postmix stosuje się wysoko skoncentrowaną bazę, czyli syropy smakowe do napojów. Do rozcieńczenia syropu jest wykorzystywana bieżąca woda podłączona do urządzenia.
Podczas nalewania syrop mieszany jest ze schłodzoną, filtrowaną wodą oraz na świeżo gazowany. Napój serwowany jest za pomocą specjalnego dystrybutora postmix, określanego jako dystrybutor postmix, soda fountain, czy bargun (pistolet barmański).
Syropy sprzedawane są w opakowaniach typu bag-in-box. Ze względu na mocną koncentrację smaku syropy są niezwykle wydajne. Jedno, 5L opakowanie wystarcza do przygotowania aż 37,5L gotowego napoju.
W momencie nalewania napoju system dostarcza przefiltrowaną, schłodzoną i nabąbelkowaną wodę oraz odpowiednią ilość koncentratu do dyszy dozującej, dzięki czemu z nalewaka otrzymujemy gotowy do spożycia gazowany napój o wybranym smaku. Z dyspensera postmix nalejesz także zimną, gazowaną wodę. Możesz, więc śmiało zrezygnować z zakupu butelkowanej wody.
Korzystanie z urządzenia jest bardzo łatwe. Raz podłączona do dyspensera bieżąca woda będzie na stałe podpięta. Wymieniasz tylko filtr, butle z gazem CO2 i oczywiście opakowania z koncentratem. Urządzenie samo dozuje odpowiednią porcję syropu i miesza z wodą.
Główną różnicą między systemem postmix i premix jest to, w którym momencie zostaje przygotowany napój. W premix, zawsze korzystamy z już gotowego napoju, a w postmix przygotowujemy go na świeżo z syropu smakowego.
Jeśli jeszcze nie masz w lokalu dystrybutora do napojów i właśnie zastanawiasz się jaki system wybrać oraz jakie urządzenie będzie najbardziej odpowiednie do Twojego typu działalności zwróć uwagę na kilka rzeczy. Decydując się na zakup dystrybutora do zimnych napojów ustal kilka szczegółów dotyczących korzystania z zakupionej maszyny takich jak:
Rozmiar dyspensera do napojów
Dyspensery są projektowane w wielu rozmiarach i opcjach. Dotyczy to zarówno systemu premix jak i postmix. Możesz wybrać urządzenie nawet z jednym spustem, choć najpopularniejsze są te z 4-5 nalewakami.
Jeśli nadal nie jesteś pewien, która opcja będzie najlepsza do Twojego lokalu – skontaktuj się z nami, chętnie podpowiemy. Zapoznaj się też z pełną ofertą naszych dyspenserów do napojów oraz koncentratów HMDrinks w znanych i lubianych smakach, które pokochają Twoi klienci.
Jako dostawca syropów do systemów postmix, mamy duże doświadczenie w korzystaniu z dyspenserów do napoi. Zastanawiasz się jak działa takie urządzenie, nie jestem pewien które wybrać: Skontaktuj się z nami +48 668 202 536. A jeśli chcesz spróbować naszych napojów oraz zobaczyć, jak działa dyspenser postmix zapraszamy na spotkanie w naszej firmie.