Wprowadzenie 1 stycznia 2021 roku podatku cukrowego przyczyniło się do znacznego wzrostu cen napojów, w tym także popularnych napojów gazowanych. Podniesienie cen odczuli zarówno indywidualni konsumenci, jak i właściciele lokali gastronomicznych. Część z nich skorzystała ze sposobu, który pozwala na duże oszczędności. Zobacz, dlaczego warto postawić na automat do napojów i sprawdź, jak zapłacić mniej za napoje.
Podatek cukrowy, inaczej nazywany opłatą cukrową, to opłata od środków spożywczych. Opłatę wprowadzono w celu ograniczenia spożycia napojów słodzonych. Zabieg ten ma wspierać prozdrowotne wybory konsumentów.
Podatek cukrowy został wprowadzony na mocy zmian do ustawy z dnia 11 września 2015 roku. Dokument nowelizacji ustawy podpisał prezydent Andrzej Duda. Opłata cukrowa zaczęła obowiązywać z dniem 1 stycznia 2021 roku.
Podatkiem cukrowym zostały objęte napoje zawierające cukier, słodziki, kofeinę i taurynę. Nie wszystkie napoje zawierające cukier zostały objęte opłatą. Które napoje są z niej zwolnione? Oto lista artykułów, na które rząd nie nałożył podatku cukrowego:
Obowiązek zapłaty podatku cukrowego ciąży zarówno na sprzedawcy, jak i producencie napojów z dodatkiem substancji słodzących. Podatek cukrowy powinna zapłacić osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna nieposiadającej osobowości prawnej, która sprzedaje napoje do punktów sprzedaży detalicznej, prowadzi sprzedaż detaliczną napojów jako producent lub zamawia u producenta wyprodukowanie napoju objętego opłatą.
Wysokość podatku cukrowego zależy od ilości substancji słodzących zawartych w napoju.
Napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, jak również napoje izotoniczne objęte są niższym opłatą cukrową. Te napoje zwolnione są z opłaty stałej. Nakładana jest na nie tylko opłata zmienna – 0,05 zł za każdy gram cukru powyżej 5 g w 100 ml napoju.
Jeśli myślisz, że kwestia: ile wynosi podatek od cukru? Ile wynosi podatek cukrowy?, Cię nie powinna zajmować, musisz wiedzieć, że ten temat dotyczy także Ciebie. Choć obowiązek zapłaty ciąży na wybranych podmiotach, w części Ty także pokrywasz koszt tego podatku. Obciążeni opłatą cukrową producenci i dystrybutorzy słodkich napojów, przerzucili część kosztów na konsumentów, podnosząc ceny swoich produktów. Jak zatem zaoszczędzić na kupnie napojów? Jest na to sprawdzony sposób. Mogą z niego skorzystać zarówno lokale gastronomiczne, hotele, puby i dyskoteki. Napoje na bazie syropu to rozwiązanie, dla każdego, kto chce ograniczyć koszty związane z kupnem napojów.
Podatek cukrowy miał być promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Stał się dodatkowym kosztem – zarówno producentów napojów, sprzedawców i dystrybutorów, jak i właścicieli gastronomii. Wzrost cen napojów w hurtowaniach zmusił gastronomię do podniesienia cen tych napojów w lokalach. Nawet niewielka podwyżka ceny dla klienta małej gastronomii bywa odczuwalna i wpływa na obniżenie ruchu w lokalach. Czy zatem istnieje rozwiązanie, które pozwoli uniknąć podnoszenia cen przez właścicieli gastronomii?
Z pewnością ci, którzy postawili na serowanie napojów przygotowywanych na bazie syropów gastronomicznych. Właściciel lokalu typu fast food, pan Szymon, który już dawno zdecydował się na zainwestowanie w maszynę do napojów, tak mówi o korzyściach płynących ze stosowania syropów gastronomicznych:
„Niektórzy się śmieją, że Polacy przechytrzyli podatek cukrowy. Prawda jest taka, że rozwiązanie, które za słodkie napoje pozwala płacić mniej, obecne jest na rynku od kilku lat. Serwowanie napojów na bazie syropu zawsze było bardziej korzystne od serwowania gotowego napoju w butelce czy puszce. W obecnej sytuacji – zwłaszcza od kiedy obowiązuje podatek cukrowy uważam, że sprzedaż napojów na bazie syropu to jedyne opłacalne rozwiązanie, dzięki któremu zarabiam więcej„.
Od kiedy rynek napojów powiększył się o napoje przygotowane na bazie syropów gastronomicznych, właściciele lokali z gastronomią, hoteli i dyskotek, mają w zasięgu ręki rozwiązanie, które w łatwy sposób pozwala zaoszczędzić pieniądze. Serwowanie przygotowywanych przez automat napojów jest dużo tańsze niż kupno gotowych napojów w butelce czy puszce.
Dlaczego warto postawić na automat do napojów? Rozwiązanie to pozwala oszczędzić czas, zyskać wolne miejsce w magazynie, lodówce i za barem oraz obniżyć koszty wywozu śmieci. Daje możliwość wprowadzenia systemu samoobsługowego w lokalu, co pozwala lepiej zorganizować pracę. Dzięki niemu wprowadzisz do oferty Dolewkę. Dolewka to promocja popularna w największych sieciach restauracyjnych na świecie. Możesz mieć ją u siebie i sprzedawać napoje z dużym zyskiem.
Jako właścicielowi gastronomii z pewnością zależy Ci na tym, by sprzedaż napojów słodzonych w Twoim lokalu stale rosła. Napoje przygotowywane przez dystrybutor z syropów gastronomicznych to jednocześnie wygoda, oszczędność i sposób na większe zyski ze sprzedaży napojów. Korzystając z tego rozwiązania nie musisz martwić się o podatek cukrowy i wzrost cen.