Podatek cukrowy a serwowanie napojów w restauracji. Znajdź skuteczny sposób na oszczędności

Wprowadzenie 1 stycznia 2021 roku podatku cukrowego przyczyniło się do znacznego wzrostu cen napojów, w tym także popularnych napojów gazowanych. Podniesienie cen odczuli zarówno indywidualni konsumenci, jak i właściciele lokali gastronomicznych. Część z nich skorzystała ze sposobu, który pozwala na duże oszczędności. Zobacz, dlaczego warto postawić na automat do napojów i sprawdź, jak zapłacić mniej za napoje.

 

cukier - ile wynosi podatek cukrowy

 

Podatek cukrowy – co to?

Podatek cukrowy, inaczej nazywany opłatą cukrową, to opłata od środków spożywczych. Opłatę wprowadzono w celu ograniczenia spożycia napojów słodzonych. Zabieg ten ma wspierać prozdrowotne wybory konsumentów.

 

Kto wprowadził podatek cukrowy?

Podatek cukrowy został wprowadzony na mocy zmian do ustawy z dnia 11 września 2015 roku. Dokument nowelizacji ustawy podpisał prezydent Andrzej Duda. Opłata cukrowa zaczęła obowiązywać z dniem 1 stycznia 2021 roku.

 

opłata cukrowa - czego dotyczy

 

Czego dotyczy podatek cukrowy?

Podatkiem cukrowym zostały objęte napoje zawierające cukier, słodziki, kofeinę i taurynę. Nie wszystkie napoje zawierające cukier zostały objęte opłatą. Które napoje są z niej zwolnione? Oto lista artykułów, na które rząd nie nałożył podatku cukrowego:

  • suplementy diety i wyroby medyczne
  • preparaty do żywienia niemowląt
  • żywność specjalnego przeznaczenia
  • wyroby na bazie mleka albo jego przetworów (na przykład jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe).
  • wyroby akcyzowe
  • napoje, które zawierają więcej niż 20% soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego, a w których zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5 g na 100 ml napoju
  • roztwory węglowodanowo-elektrolitowe, w których zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5 g w przeliczeniu na 100 ml napoju

 

Kto musi zapłacić podatek cukrowy?

Obowiązek zapłaty podatku cukrowego ciąży zarówno na sprzedawcy, jak i producencie napojów z dodatkiem substancji słodzących. Podatek cukrowy powinna zapłacić osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna nieposiadającej osobowości prawnej, która sprzedaje napoje do punktów sprzedaży detalicznej, prowadzi sprzedaż detaliczną napojów jako producent lub zamawia u producenta wyprodukowanie napoju objętego opłatą.

 

kto płaci podatek cukrowy - infografika

 

Ile wynosi podatek cukrowy?

Wysokość podatku cukrowego zależy od ilości substancji słodzących zawartych w napoju.

  • W skład opłaty cukrowej wchodzi opłata stała i zmienna. Opłata stała wynosi: 0,50 zł na litr napoju za zawartość cukrów w ilości (równej lub mniejszej niż) 5 g w 100 ml napoju lub za zawartość co najmniej jednej substancji słodzącej w jakiejkolwiek ilości . Za każdy gram cukru powyżej 5 g w 100 ml napoju trzeba zapłacić 0,05 zł opłaty zmiennej.
  • Napoje, które zawierają kofeinę lub taurynę objęte są dodatkową opłatą: 0,10 zł na litr napoju.
  • Ważne jest, że maksymalna wysokość opłaty cukrowej za litr napoju to 1,2 zł.
  • Jak obliczyć podatek cukrowy? Warto pamiętać o tym, by przy obliczeniu opłaty zawartość cukrów w 100 ml napoju zaokrąglić w górę do pełnego grama.

 

ile wynosi podatek cukrowy - grafika

 

Niższy podatek cukrowy

Napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, jak również napoje izotoniczne objęte są niższym opłatą cukrową. Te napoje zwolnione są z opłaty stałej. Nakładana jest na nie tylko opłata zmienna – 0,05 zł za każdy gram cukru powyżej 5 g w 100 ml napoju.

 

Opłata cukrowa a cena cukru

Jeśli myślisz, że kwestia: ile wynosi podatek od cukru? Ile wynosi podatek cukrowy?, Cię nie powinna zajmować, musisz wiedzieć, że ten temat dotyczy także Ciebie. Choć obowiązek zapłaty ciąży na wybranych podmiotach, w części Ty także pokrywasz koszt tego podatku. Obciążeni opłatą cukrową producenci i dystrybutorzy słodkich napojów, przerzucili część kosztów na konsumentów, podnosząc ceny swoich produktów. Jak zatem zaoszczędzić na kupnie napojów? Jest na to sprawdzony sposób. Mogą z niego skorzystać zarówno lokale gastronomiczne, hotele, puby i dyskoteki. Napoje na bazie syropu to rozwiązanie, dla każdego, kto chce ograniczyć koszty związane z kupnem napojów.

 

cukier a opłata cukrowa

 

Rosnące koszty w gastronomii a opłata cukrowa

Podatek cukrowy miał być promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Stał się dodatkowym kosztem – zarówno producentów napojów, sprzedawców i dystrybutorów, jak i właścicieli gastronomii. Wzrost cen napojów w hurtowaniach zmusił gastronomię do podniesienia cen tych napojów w lokalach. Nawet niewielka podwyżka ceny dla klienta małej gastronomii bywa odczuwalna i wpływa na obniżenie ruchu w lokalach. Czy zatem istnieje rozwiązanie, które pozwoli uniknąć podnoszenia cen przez właścicieli gastronomii?

 

Podatek cukrowy: kto zapłaci mniej?

Z pewnością ci, którzy postawili na serowanie napojów przygotowywanych na bazie syropów gastronomicznych. Właściciel lokalu typu fast food, pan Szymon, który już dawno zdecydował się na zainwestowanie w maszynę do napojów, tak mówi o korzyściach płynących ze stosowania syropów gastronomicznych:

 

podatek cukrowy - jak go policzyć?

 

Niektórzy się śmieją, że Polacy przechytrzyli podatek cukrowy. Prawda jest taka, że rozwiązanie, które za słodkie napoje pozwala płacić mniej, obecne jest na rynku od kilku lat. Serwowanie napojów na bazie syropu zawsze było bardziej korzystne od serwowania gotowego napoju w butelce czy puszce. W obecnej sytuacji – zwłaszcza od kiedy obowiązuje podatek cukrowy uważam, że sprzedaż napojów na bazie syropu to jedyne opłacalne rozwiązanie, dzięki któremu zarabiam więcej„.

 

Napoje na bazie syropu – rozwiązanie, którego potrzebujesz

Od kiedy rynek napojów powiększył się o napoje przygotowane na bazie syropów gastronomicznych, właściciele lokali z gastronomią, hoteli i dyskotek, mają w zasięgu ręki rozwiązanie, które w łatwy sposób pozwala zaoszczędzić pieniądze. Serwowanie przygotowywanych przez automat napojów jest dużo tańsze niż kupno gotowych napojów w butelce czy puszce.

 

stosunek podatku cukrowego do litra napoju - grafika

 

Serwowanie słodkich napojów z automatu – poznaj korzyści

Dlaczego warto postawić na automat do napojów? Rozwiązanie to pozwala oszczędzić czas, zyskać wolne miejsce w magazynie, lodówce i za barem oraz obniżyć koszty wywozu śmieci. Daje możliwość wprowadzenia systemu samoobsługowego w lokalu, co pozwala lepiej zorganizować pracę. Dzięki niemu wprowadzisz do oferty Dolewkę. Dolewka to promocja popularna w największych sieciach restauracyjnych na świecie. Możesz mieć ją u siebie i sprzedawać napoje z dużym zyskiem.

 

cukier - podatek cukrowy

 

Sprzedaż napojów słodzonych cukrem

Jako właścicielowi gastronomii z pewnością zależy Ci na tym, by sprzedaż napojów słodzonych w Twoim lokalu stale rosła. Napoje przygotowywane przez dystrybutor z syropów gastronomicznych to jednocześnie wygoda, oszczędność i sposób na większe zyski ze sprzedaży napojów. Korzystając z tego rozwiązania nie musisz martwić się o podatek cukrowy i wzrost cen.