Napoje gazowane w gastronomii – wszystko, co powinieneś wiedzieć o serwowaniu napojów gazowanych w restauracji

Napoje gazowane to niezwykle ważny punkt oferty w lokalu gastronomicznym. Co zaoferować klientom do picia? Jakie napoje się najlepiej sprzedają? Czy maszyna do robienia napojów gazowanych zwiększa sprzedaż napojów? Zastanawiasz się, czy serwować napoje gazowane w puszcze czy może napoje gazowane w szklanych butelkach? Które z nich są chętniej wybierane? Sprawdź, jakie napoje serwować i jak zarabiać na napojach gazowanych w gastronomii.

 

napoje gazowane w gastronomii

 

Napoje gazowane w gastronomii – spis treści:

Napoje gazowane – popularne smaki

Drinki na bazie napojów gazowanych

Bezalkoholowe koktajle na bazie napojów gazowanych

Napoje gazowane w puszce czy butelce

Napoje gazowane z dyspensera

Napoje gazowane na weselu – samoobsługa

Napoje na bazie syropów gastronomicznych na wynos?

Syropy gastronomiczne – sprytny sposób na napoje gazowane

Napoje gazowane własnej marki

Dolewka – kolorowe napoje gazowane bez limitu

Tanie napoje gazowane – jak oszczędzać nie tracąc na jakości?

 

Napoje gazowane – popularne smaki

Napoje gazowane świetnie komponują się z każdym typem jedzenia. Niezależnie od tego, czy serwujesz kuchnię fast food czy dania tradycyjne – dobrze schłodzone, gazowane napoje będą do nich pasowały. Jakie smaki napojów umieścić w ofercie? Postaw na klasykę! Cola, lemoniada, oranżada i Ice Tea to zestaw smaków, który po prostu musisz mieć w swoim menu. Oczywiście, nie zapomnij o wodzie – zarówno w wersji gazowanej, jak i niegazowanej.

 

napoje gazowane idealne do posiłku

 

Drinki na bazie napojów gazowanych

Oczywiście poza napojami gazowanymi o najbardziej popularnych smakach, warto klientom swojej restauracji zaoferować do picia coś niestandardowego, wychodzącego poza klasykę. Doskonałą opcją są koktajle i drinki. Możesz je przygotować na bazie napojów gazowanych, z dodatkiem syropów i owoców.

 

lemoniada - napój gazowany w słoju

 

Bezalkoholowe koktajle na bazie napojów gazowanych

Jeśli nie posiadasz pozwolenia na sprzedaż alkoholu, warto wzbogacić ofertę o drinki i koktajle bezalkoholowe. Przygotujesz je z użyciem napojów gazowanych. Dzięki takim dodatkom jak świeże owoce – cytrusy, pomarańcze, granat, zioła – mięta, bazylia, rozmaryn, koktajle zyskają atrakcyjny wygląd, zachwycający smak i… wielu miłośników.

 

drinki na bazie napoju gazowanego

 

Napoje gazowane w puszce czy butelce

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na serwowanie napojów gazowanych w puszce czy butelce, musisz pamiętać, że napój przed podaniem musi być odpowiednio schłodzony, magazynowany. Korzystając z tradycyjnych rozwiązań i serwując gotowe napoje gazowane potrzebujesz dużo wolnego miejsca w lodówce. Serwowanie napojów gazowanych w plastikowej butelce czy puszce wiąże się także z znaczną ilością produkowanych śmieci. Czy można tego uniknąć? Tak. Wystarczy postawić na napoje gazowane z dystrybutora. Jak to działa?

 

syropy gastronomiczne do przygotowania napojów gazowanych

 

Napoje gazowane z dyspensera

Słodkie napoje gazowane z dyspensera to wygoda przechowywania –  Jeden 5-litrowy karton to aż 37 litrów gotowego napoju! – a także mniejsza ilość śmieci, łatwe przygotowanie i większe zyski. Napoje powstają w maszynie – automat chłodzi wodę, nasyca ją dwutlenkiem węgla i łączy z syropem gastronomicznym. W efekcie klient otrzymuje idealnie schłodzony, świeżo nagazowany orzeźwiający napój. Dyspenser ma możliwość serwowania pięciu rodzajów napojów, a zatem bez problemu możesz zaoferować klientowi wcześniej wymienioną klasykę smaków: Colę, lemoniadę, orange, Ice Tea oraz wodę.

 

napoje gazowane z dyspensera serwowane w szklance

 

Napoje gazowane na weselu – samoobsługa

Dzięki maszynie do napojów, możesz w łatwy sposób zaoferować gościom swojego lokalu gastronomicznego opcję samoobsługi. Klient będzie mógł sam przygotować napój, dzięki czemu obsługa będzie mogła zająć się innymi ważnymi czynnościami – przyspieszy to obsługę, usprawni pracę w lokalu i wprowadzi w lokalu bardziej swobodną atmosferę. Serwowanie zimnych napojów z maszyny to także ciekawa opcja podczas imprez zamkniętych. Często właściciele restauracji zastanawiają się, jak podać napoje gazowane na weselu. Napoje na bazie syropów z dyspensera, serwowane w formie samoobsługowej, to atrakcyjne i intratne rozwiązanie.

 

napoje gazowane na weselu

 

Napoje na bazie syropów gastronomicznych na wynos?

Jeśli Twój lokal gastronomiczny serwuje dania korzystając z kanału delivery, napoje gazowane z automatu możesz serwować w szklanych butelkach lub w kubku z przykrywką. Dlaczego warto zainwestować w takie rozwiązanie? Z kilku powodów. Po pierwsze przygotowanie napoju na bazie syropu jest znacznie tańsze niż serwowanie napojów gotowych. Po drugie, napoje gazowane w szklanych butelkach to rozwiązanie bardziej ekologiczne i estetyczne niż serwowanie napojów w plastiku czy aluminiowej puszce. Pamiętaj, że sposób w jaki serwujesz dania – na wynos czy w restauracji, oceniany jest przez klientów i wpływa na budowanie Twojego wizerunku.

 

napoje gazowane serwowane na wynos

 

Syropy gastronomiczne – sprytny sposób na napoje gazowane

Syropy gastronomiczne marki HMDrinks to koncentraty do przygotowania zimnych napojów. Są niezwykle wydajne, co jednocześnie przyczynia się do obniżenia kosztów serwowanych napojów (o 1 zł na każdym litrze!) i zwiększenia miejsca w magazynie. Jeden karton syropu to równowartość 75 półlitrowych butelek z gotowym napojem. Oszczędność miejsca jest ogromna!

 

gotowe napoje gazowane kontra syrop do przygotowania napoju w maszynie

 

Napoje gazowane własnej marki

Chciałbyś serwować napoje gazowane własnej marki? Nic prostszego! Kiedy korzystasz z maszyny i serwujesz napoje gazowane na bazie koncentratu, możesz nadać napojom własną nazwę, okleić dyspenser własnym logo i w ten sposób budować własną markę – nie tylko lokalu, ale także napojów. Znany i lubiany smak w nowej odsłonie z pewnością zainteresuje Twoich klientów i zachęci do skosztowania. Masz szansę zyskać nowych klientów i zwiększyć zyski ze sprzedaży napojów.

 

napój gazowany Cola w restauracji

 

Dolewka – kolorowe napoje gazowane bez limitu

Dolewka to rodzaj promocji, który często się stosuje serwując nagazowane napoje z urządzenia do napojów. Dlaczego? Ta forma serwowania napojów jest niezwykle atrakcyjna i skutecznie zachęca klientów do zamawiania zestawów powiększonych o Dolewkę. Dzięki temu zwiększa się sprzedaż: rośnie zysk ze sprzedaży napojów, jak i dań. Dlaczego klienci tak chętnie korzystają z Dolewki? Ta forma promocji daje im po pierwsze poczucie, że otrzymują coś za darmo. Po drugie daje poczucie swobody – daje możliwość kosztowania różnych smaków bez ograniczeń. Chętni mogą spróbować łączyć różne napoje, tworząc unikalny, niepowtarzalny smak swojego napoju.

 

kolorowe napoje gazowane

 

Tanie napoje gazowane- jak oszczędzać nie tracąc na jakości?

Jak serwować gotowe napoje gazowane – w puszce lub butelce i jednocześnie oszczędzać? Jak oszczędzać na napojach nie tracąc na jakości? Zainwestuj w rozwiązanie dla gastronomii, które od lat (z powodzeniem!) stosują popularne restauracje sieciowe.

 

syropy gastronomiczne to sposób na tanie napoje gazowane

 

Przekonaj się, jak wygodne i wydajne jest przygotowanie napoju z koncentratu. Oszczędzaj i zarabiaj więcej na napojach gazowanych inspirując się znanymi sieciami restauracji.